Solliciteren

Heel veel mensen zijn op zoek naar een baan. Mensen die zonder werk zitten. Mensen waarvan de contracten niet meer verlengd worden. Studenten die net klaar zijn met een opleiding of mensen die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière. Het is best een uitdaging om een baan te vinden die goed bij je past. Wanneer je werk gaat zoeken zijn er een aantal dingen van belang. Je moet allereerst vacatures gaan zoeken en een sterk cv hebben. Een goede sollicitatiebrief is ook een must. Het schrijven van zo’n brief is best een uitdaging.

Hoe pak ik dat aan?

Het is handig om voor jezelf een stappenplan te maken zodat je met veel vertrouwen jesollicitatietraject in gaat. Weet van jezelf wat je wil en wat je kan. Het is daarom handig om te oriënteren op de arbeidsmarkt, want je gaat een passende vacature zoeken voor jezelf. Ga op banenjacht en vind jouw vacature. Wanneer je een passende vacature hebt gevonden is de volgende stap het schrijven van je sollicitatiebrief. Schrijf een persoonlijke, maar enthousiaste brief. Overtuig de werkgever niet alleen met je brief, maar ook met je cv.

LinkedIN

Bij iedere sollicitatie dient jouw cv als visitekaartje. Met jouw eigen visitekaartje laat je zien wat je allemaal hebt gehaald, gepresteerd en geleerd hebt. Het is tegenwoordig belangrijk om naast je cv ook een LinkedIn profiel te hebben? Wanneer je dit niet hebt dan is het echt tijd om daarmee aan de slag te gaan! Werkgevers zoeken namelijk erg vaak via LinkedIn  naar potentiële medewerkers.

Voorbereiding

Je bent uitgenodigd om op gesprek te komen en wilt graag voorbereid aankomen. Je kan van tevoren gesprekstechnieken oefenen zodat je tijdens het gesprek een ontspanning kan uitstralen. Vaak wordt je zelfs na een tweede gesprek nog niet aangenomen. Dit ligt wel aan het beroep. Bij verschillende beroepen moet je namelijk nog een assessment of keuring ondergaan om de procedure af te ronden. Houd de moed erin, want je zult niet altijd aangenomen worden. Blijf positief en zie iedere sollicitatie als een nieuwe kans.