‘Waarom zou je een VCA certificaat halen?’ is een veelgestelde vraag. Lang niet iedereen beseft nog welke meerwaarde je hebt als je dit mooie veiligheids papiertje in the pocket hebt. Daarom geven we je graag wat uitleg. Daarna ben ook jij vast overtuigd waarom het bezitten van dit certificaat een absolute plus is.

Aantoonbare veiligheidskennis

Er zijn verschillende veiligheidscertificaten. De basis is het B-VCA, het basisveiligheid diploma. Als je dit behaalt, laat je zien dat je de basiskennis bezit op het gebied VGM-zaken: veiligheid, gezondheid en milieu. Dit betekent dat je dus ook in de praktijk veilig kunt werken, veilig voor jezelf en veilig voor de mensen om je heen. Daarmee laat je ook zien dat je gezond werken belangrijk vindt en oog hebt voor het milieu. Het mooie van de B-VCA opleiding is dat je aansluitend aan de cursusdag direct examen doet. Wat later krijg je je certificaat en een pasje. Als je bijvoorbeeld voor een aannemer gaat werken, dien je een B-VCA certificaat te hebben. Uiteraard geldt dat vooral als je in de directe uitvoering werkt. Maar ook als je een ondersteunende functie hebt, is het verstandig om een B-VCA diploma te halen, want veiligheid, gezondheid en milieu zijn brede begrippen. Goed om te weten: als je eenmaal hebt aangetoond dat je het B-VCA certificaat hebt verdiend, word je ook nog eens beloond met tien jaar geldigheid. Ben je één van de weinigen op een project die dit VCA certificaat in zijn bezit heeft, dan scoor je bonuspunten.

Een VCA certificaat halen: een slimme keus!

Heb je of streef je naar een leidinggevende functie? Dan is een VOL-VCA certificaat eigenlijk simpelweg een must. Dit certificaat wordt bijvoorbeeld aanbevolen aan mensen in de chemie en petrochemie. Daarnaast is het voor veel functies gewoon verplicht, of eist het bedrijf van de medewerker dat hij de VOL-VCA opleiding gaat volgen. Heb jij die al eerder gevolgd en dus je VOL-VCA certificaat binnen, dan heb je absoluut een veiligheidsstreepje voor. Om die reden is een VCA certificaat halen dus een slimme zet.

VCA examen kosten

De VCA examen kosten vallen erg mee, zeker als je dit afzet tegen de waarde voor maar liefst tien jaar. Voor het examen zelf betaal je ca. 100 euro. Kies je voor de opleiding (inclusief examen), dan ben je ruim 200 euro kwijt. Deze bedragen zijn exclusief btw. Dit geldt voor zowel voor B-VCA als voor VOL-VCA. Zeg nou zelf: hoe verhoudt dit bedrag aan VCA examen kosten zich tot de kennis die je tijdens een dagopleiding tot je kunt nemen, en direct in de praktijk kunt toepassen? En wat denk je van de kansen op een baan als jij wél al één of beide certificaten in je bezit hebt? Dus investeer één of twee dagen in een opleiding, en je verhoogt je eigenwaarde en die van je inzetbaarheid in veel werkomgevingen.