Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek met een capaciteitentest als onderdeel van de selectieprocedure? Of wil je gewoon graag je capaciteiten op de proef stellen? In beide gevallen is het handig om te weten waar je op dient te letten bij het zoeken naar een online capaciteitentest. Met deze vijf tips vind je gegarandeerd de test die bij jou past en kun je goed voorbereid aan de slag.

Kies een test die past bij de functie

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de soort functie waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld, voor een functie als accountant zal er een andere test worden afgenomen dan voor een functie als sales medewerker. Op internet zijn meerdere websites te vinden waar je testen kunt doen. Probeer er een te vinden die specifiek gericht is op het vakgebied van jouw functie, dit verhoogt de relevantie.

Zoek een test die past bij jouw kennisniveau

Zoek altijd een test uit die past bij jouw kennisniveau. Er zijn online gratis testen te vinden voor beginnende gebruikers tot aan gevorderde gebruikers. Hierbij geldt altijd dat als de test te makkelijk is, je vaak geen eerlijk resultaat krijgt en als de test te moeilijk is, kun je ontmoedigd raken.

Bekijk onderdelen van de test

Hou altijd rekening met de daaropvolgende onderdelen binnen de test. Bestaat de test alleen uit numerieke berekeningen, of dien je ook woordpuzzels oplossen? Meestal staat achter elke test een korte verklaring wat die test precies inhoud. Kijk vervolgens naar de onderdelen van de test die jij het belangrijkst vindt om te oefenen.

Oefen verschillende testen

Oefen niet alleen één online capaciteitentest, maar probeer verschillende testen uit. Hierdoor kun je ervaren welke stijl jij het fijnst vindt en kun je jouw vaardigheden ook verbeteren. Het relatief snelle typen tijdens de test kan soms een uitdaging zijn en is daarom belangrijk om dit onder controle te krijgen.

Maak gebruik van de feedback

Als je een online capaciteitentest hebt afgerond, krijg je meestal ook feedback. Deze feedback is belangrijk om erachter te komen wat je goed doet en waar je nog aan moet werken. Probeer hier dus ook echt wat mee te doen en gebruik het om jezelf te verbeteren.

Samenvatting 

Een online capaciteitentest kan voor veel sollicitanten een onzekere factor zijn in het proces. Het is daarom slim om je goed voor te bereiden en te oefenen met de testen die je terug kunt vinden op het internet. Door verschillende testen uit te proberen, kun je erachter komen wat jij goed kunt en waar je nog aan moet werken. Blijf oefenen en leer van de feedback die je krijgt.

Bron: assessment-training.com