Geweldig, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Nu is het jouw taak om aan de werkgever te laten zien dat jij de perfecte match bent voor de job. Maar hoe pak je dit aan? Of je nu net afgestudeerd bent of al jaren ervaring op de teller hebt, met onderstaande tips ben je helemaal voorbereid op het sollicitatiegesprek. 

Verdiep je in de functie en het bedrijf

Weet waarvoor je solliciteert. Lees de vacature nog eens grondig door. Hierin staat namelijk wat de functievereisten zijn en naar welke capaciteiten het bedrijf op zoek is. Ga na welke competenties je zelf beheerst en noteer voor jezelf al enkele concrete voorbeelden waarin je deze hebt toegepast. Bekijk daarnaast ook de website en sociale media van het bedrijf. Zo krijg je een goed beeld van hun waarden, cultuur en de producten of diensten die ze aanbieden. Op die manier toon je niet enkel je interesse, maar ben je ook al voorbereid op eventuele vragen tijdens het gesprek.

Analyseer je cv en motivatiebrief

Je cv en motivatiebrief vormen de basis voor je sollicitatie en zijn vaak het eerste wat een potentiële werkgever van je te zien krijgt. Nu komt het erop aan om je verhaal en motivatie ook overtuigend en coherent over te brengen tijdens een gesprek. Denk na over hoe je jezelf wil voorstellen en wat je exact gaat vertellen. Haal relevante ervaring en concrete voorbeelden aan, en hou een uitleg klaar om eventuele gaten in je cv te verklaren. Schrijf je voorbereiding al eens uit of oefen het gesprek op voorhand met iemand die je vertrouwt. 

Neem ook steeds een kopie van je cv mee naar het gesprek. Het is niet ongebruikelijk dat er op het laatste moment iemand bij het gesprek aansluit die geen exemplaar bij zich heeft. Het maakt een goede indruk als je deze persoon een extra kopie kan bezorgen. Zorg hierbij wel voor een heldere en scherpe afdruk van je cv. Kleine tip: als je kiest voor inktcartridges van een huismerk, kan je meer pagina’s afdrukken voor een lagere prijs.

Bereid je voor op veelvoorkomende vragen

Tijdens het sollicitatiegesprek wil de werkgever achterhalen of jij de geknipte kandidaat bent voor de functie. Hoewel elk gesprek uniek is, zijn er een aantal standaardvragen die bijna altijd gesteld worden. Om je op weg te helpen, sommen we hieronder alvast een aantal veelvoorkomende vragen op:

Vergeet niet: een sollicitatiegesprek is ook een kans voor jou om meer te weten te komen over de job of de organisatie. Bereid zelf dus ook een aantal vragen voor die je kan stellen aan het einde van het gesprek.

Toon je interesse en wees voorbereid

Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen jou en andere kandidaten. Breng altijd een kopie van de vacature mee naar het gesprek. Zo kan je verwijzen naar onduidelijkheden in de tekst en bijkomende vragen stellen. Zelf vragen stellen is immers een teken van interesse en betrokkenheid. Neem ook steeds een extra exemplaar van je cv en motivatiebrief mee, deze kunnen dienen als referentie voor jezelf of voor de interviewer. 

Wat nog meer indruk maakt, is een portfolio, waarmee je concrete voorbeelden van projecten en vaardigheden kan laten zien. Zorg er wel voor dat de prints van goede kwaliteit zijn, want je wil absoluut vermijden dat deze afbreuk doen aan je werk. Gebruik daarom altijd hoogwaardige cartridges, zoals Canon inktpatronen, bij het afdrukken van je documenten. Dit resulteert in scherpe prints die je professionaliteit benadrukken. Indien je kiest voor huismerkcartridges, kan je zelfs meer documenten printen met dezelfde kwaliteit.

Kies de juiste outfit en kom op tijd

Een eerste indruk maak je maar één keer. Of je nu solliciteert bij een hippe start-up of een formeel bedrijf, een verzorgde uitstraling is essentieel. Kies kleding die past bij het type bedrijf waarvoor je solliciteert, maar zorg er ook voor dat je je zelf comfortabel voelt. Daarnaast draagt ook punctualiteit bij aan een positieve indruk. Stippel de route op voorhand uit en anticipeer op eventuele vertragingen of druk verkeer. Hou ook het telefoonnummer van je gesprekspartner bij de hand, zodat je deze persoon kan verwittigen bij onvoorziene omstandigheden.

Met bovenstaande tips ben je uitstekend voorbereid op je sollicitatiegesprek. Vergeet echter niet dat een sollicitatiegesprek in twee richtingen werkt: enerzijds moet jij je toekomstige werkgever overtuigen van je capaciteiten, anderzijds moeten ook zij jou overtuigen van de troeven van hun bedrijf.