Omscholing

Het kiezen van omscholing

Wanneer je je wilt omscholen weet je vaak nog niet precies wat je wilt doen. Wellicht ben je op zoek naar een aansluiting op je huidige ervaringen of wil je iets heel anders gaan doen. Het kan ook zo zijn dat het noodgedwongen is. Er zijn dus verschillende redenen om je te laten omscholen. Het moet soms dus ook noodgedwongen.

Wanneer je gaat omscholen is het belangrijk om te bepalen wat je leuk vindt om te doen. Wat zou jouw droomberoep zijn als je mocht kiezen? Sluit niets uit en denk positief, want de werkzaamheden die jou aanspreken in je droombaan laten zien wat je belangrijk vindt. Je kan bijvoorbeeld een gratis beroepskeuzetest doen en op die manier ontdekken welke interesses of beroepen bij jouw passen. Wellicht zit er al wel een beroep bij die na een korte training of zelfs zonder opleiding mogelijk is.

Je wilt natuurlijk een kansrijke en passende baan vinden. Misschien moet je voor jouw droombaan een nieuwe opleiding gaan volgen. Kies dus een opleiding met een grote kans op werk. Het heeft anders geen zin om je om te scholen. Je kan natuurlijk ook een opleiding selecteren die aansluit op je interesses. Er zijn heel veel branches waar de kans op het vinden van een passende opleiding best wel groot is, omdat er een tekort is aan werknemers.

Er zijn erg veel opleidingen. Het is mogelijk om een voltijd,- duale of deeltijdopleiding te volgen. Sommige opleiding worden alleen op locatie gegeven maar het komt soms ook voor dat opleidingen online te volgen zijn. Wanneer je houdt van structuur, kies dan een opleiding die op locatie wordt gegeven. Wanneer je veel discipline hebt, dan zou je een online opleiding kunnen volgen. Je moet natuurlijk wel betalen voor een opleiding, maar in sommige gevallen betaalt je huidige werkgever. Als je in dienst bent kan je soms gebruik maken van vertrekregeling of een opleidingsbudget.