Sollicitatiebrief

Wanneer je een sollicitatiebrief gaat schrijven is het fijn om een voorbeeld te hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling om het voorbeeld klakkeloos over te nemen, maar gebruik het ter inspiratie of als basis voor je eigen sollicitatiebrief. Ontwikkel je eigen stijl, want zo past de sollicitatiebrief echt bij jou als persoon. Jouw brief kan namelijk het verschil maken. Het valt in ieder geval op als jouw brief anders is dan al die andere. Laat je brief opvallen, spring eruit en maak indruk op je nieuwe werkgever.

Stap 1

De eerste stap is het contact met de werkgever. Het is belangrijk om persoonlijk contact te hebben met het bedrijf. Een telefoongesprek is een mooi voorbeeld. Wanneer je de desbetreffende persoon gaat bellen is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is handig om het bedrijf te onderzoeken en te analyseren. Wat doet het bedrijf en wie is de persoon die je gaat spreken aan de telefoon. Houd de specifieke vacature waarop je wilt solliciteren in ieder geval bij de hand, want het gaat je helpen om een goed gesprek te voeren. Na het persoonlijke contact is het tijd voor een aansprekende sollicitatiebrief. Deze schrijf je zo dat het in ieder geval aansluit bij de werkgever en de functie waar je op solliciteert.

Stap 2

Wanneer je de voorbereiding hebt voltooid, kan je beginnen met schrijven. Je wilt natuurlijk opvallen. Het is in ieder geval slim om zinnen met volgestopte clichés te vermijden.

Het is ook belangrijk dat je sollicitatiebrief geen kopie is van je cv. Een motivatie vertelt namelijk iets wat nog niet op je cv staat. Je scoort punten wanneer je een goed verhaal schrijft over je kernkwaliteiten. Bedenk een aansprekend verhaal, benoem je competenties en vaardigheden en laat op een relevante, interessante, maar vooral leuke manier zien waarom jij geschikt bent voor de functie.