De welbekende afstudeerstage is een spannende en belangrijke periode van de studieloopbaan. Veel stagiaires houden er een baan aan over, dus een goede plek en een fijne stage zijn essentieel voor een geslaagde afronding van je opleiding. Maar hoe zorg je ervoor dat je een goede match vindt en hoe rond je de stage succesvol af? Doe je voordeel met de volgende tips. 

 

Een waardige stageopdracht 

 

Het lopen van een goede stage begint bij het formuleren van een waardige stageopdracht. Aangezien het een afstudeerstage betreft, is het ook echt zaak dat alle belangrijke competenties hierin samenkomen én dat de opdracht op niveau is. Houd er rekening mee dat je zo’n vijf maanden hebt om de opdracht uit te voeren. Dat lijkt lang, maar de tijd vliegt vaak voorbij. Houd je aan de eisen en richtlijnen vanuit school en overleg ze met het stagebedrijf. Na wat passen en meten kom je in de meeste gevallen tot een opdracht die voor jou en je bedrijf zeer nuttig is. 

 

Goede communicatie 

 

Een afstudeerstage kan een complexe en tijdrovende bezigheid zijn. Het is dan ook geen ramp als je zo af en toe aangeeft dat de meewerk-werkzaamheden je iets te veel zijn. Het is dan ook écht belangrijk dat je dat tijdig communiceert. Als je te lang wacht met het aangeven van dingen is de kans groot dat je uiteindelijk achter de feiten aanloopt. 

 

Te veel of te weinig meewerken 

 

In de meeste gevallen staat de afstudeerstage in het teken van een onderzoek. Wanneer je te veel tijd besteed aan het meewerken bij het bedrijf is de kan groot dat je uiteindelijk in tijdsnood komt met het afronden van je onderzoek. Dat wil je koste wat het kost voorkomen. Aan de andere kant wil je ook niet te weinig meewerken binnen het bedrijf. Het is tenslotte je potentiële nieuwe wekgever, mits je jezelf van een goede kant laat zien. Zorg dus dat je op zoek gaat naar een werkbare balans en houd vooral de voorgaande tip in je achterhoofd. 

 

Timemanagement 

 

Zoals al eerder gezegd lijkt de afstudeerstage lang, maar de ervaring leert dat de tijd voorbijvliegt. Zorg dus dat je vooraf een passende planning maakt en overleg deze met je stagebedrijf. Zo kan de stagebegeleiding rekening houden met je planning en weet je ook zeker dat je de ruimte krijgt die je nodig hebt. Wanneer je de planning maakt, hou dan ook ruimte over voor als dingen niet in één keer goed gaan. Zo kom je niet onnodig in de stress. Ook is het raadzaam om naast je stage niet te veel hooi op je vork te nemen wat betreft bijbaantjes en dergelijke. Stagelopen is een fulltime job en kost dus de nodige energie. Daarnaast hebben veel studenten baat bij een stageplek die redelijk dicht bij huis is. Als je in Limburg woont en je moet dagelijks naar je stage in Amsterdam reizen ben je toch flink wat extra tijd kwijt.    

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *