Je CV maken en opmaken

De layout van je cv is een van de belangrijkste dingen, want de recruiter kan dan zien hoe netjes je kunt werken. Wanneer jouw cv een mooi design heeft kan je goed laten zien hoe creatief je wel niet bent. Het is belangrijk dat je cv makkelijk te scannen is door diegene die hem leest.

Hoe maak je een cv op?

Je maakt een cv overzichtelijk door gebruik te maken van duidelijke titels en subtitels op je cv. De layout moet eenvoudig zijn. Je kan gebruik maken van witruimte. Je moet zorgen dat alles netjes uitgelijnd is en dat het niet slordig oogt of scheef staat. Het is aan te bevelen om een en hetzelfde lettertype te gebruiken. De meest gebruikte en alledaags lettertypes zijn Verdana, Arial en Calibri. Je cv mag niet langer zijn dan 2 A4-tjes. Wanneer je creatief te werk wilt gaan kan je gebruik maken van grafische elementen. Je kan bijvoorbeeld sterretjes of balkjes gebruiken. Veel cv’s hebben ook een kleur, dus maak hier slim gebruik van.

Wees Professioneel!

Het sollicitatieproces heeft door het gebruik van social media een prominentere plek gekregen. De werkgever wilt natuurlijk ook weten hoe jij, de sollicitant, eruit ziet. Iedereen houdt namelijk van foto’s. Je moet dus zorgen voor een professionele foto op je cv. Plaats bijvoorbeeld de profielfoto die je ook op LinkedIn hebt ingesteld.

 

Er mogen ook geen spelfouten in je cv staan. Controleer je cv dus goed op spelfouten. Het is bewezen dat je op papier vaak de gemaakte fouten beter ziet. Print het document dus uit en scan hem op foutjes. Degene waar je voor solliciteert print je cv meestal ook uit en leest hem dan.

Wanneer je de cv via de mail gaat sturen, stuur hem dan in een PDFje. Je weet dan in ieder geval zeker dat je cv op ieder scherm er hetzelfde uitziet, ook wanneer het wordt uitgeprint.